Calciul reprezinta la adult aprox 2% din masa corporala; 99% din calciu se gaseste sub forma de hidroxiapatita in oase, 1% din calciu se gaseste in spatiul extra celular si spatiul intracelular extra-osos.

Calciul care se gaseste in spatiul extracelular reprezinta aprox. 100 mmol si este in echilibru dinamic cu fractia intersanjabila din oase. Ionii de Ca intervin in contractilitatea miocardului si a muschilor scheleticisi sunt indispensabili in functionarea sistemului nervos.

Calciul are rol importanat in coagulare si mineralizarea osoasa. Reglarea metabolismului Ca in organism este realizata de parathormon ( PTH ), calcitrol si calcitonina 40% din Ca plasmatic este legat de proteine, 10% din Ca este sub forma de complex, anorganic 50% din Ca este sub forma libera Ca ionic

Variatiile calcemiei ionice le urmeaza in general pe cele ale calcemiei totale in patologia umana.

Valori normale: 3.6 – 5.2 mg/dl

Cresteri anormale

  • Hipercalcemia

Este determinata de o mobilizare crescuta de Ca osos ( osteroporoza ) sau absorbtie intestinala crescuta :

  • hiperpartiroidie primara
  • metastaza osose ( cancer de san, prostata, tiroidian, brohopulmonar )

Hipercalcemia se intalneste in: maladia Recklinghausen, hipervitaminoza D, osteomielita, insuficienta renala avansata, hiperparatiroidism, procese osteolitice prin tumori, post imobilizare.

Un comportament particular manifesta hipercalcemia din mielomul multiplu ,care se insoteste de o crestere a fosforului sanguin iar fosfatazele alcaline serice sunt in limite normale, elemente esentiale biologice de diagnostic diferrential cu hiperparatiroidismul primar.

Scaderi anormale

  • Hipocalcemia

Se datoreaza unei sinteze deficitare de PTH (glanda paratiroida) sau unui deficit de sinteza a vitaminei D.

Semne de hipocalcemie:

  • tetania latenta si manifesta
  • osteomalacia

Hipocalcemia se intalneste in: post tiroidectomie, rahitism ereditar sau dobandit, osteomalacie, hipokaliemie,rezectia de stomac, ocluzia cailor biliare, diaree cronica, sindroame de malabsorbtie, dializa prelungita, sindrom Burnett, alcaloza, varsaturi, post medicamentos.

Determinarea concentratiei de Ca in urina diferentiaza hipercalciuria de hipocalciurie si transeaza o cauza de litiaza renala.

Valori normale pentru calciu urinar:

  • 0 – 18 ani < 6 mg/Kg / 24h
  • 18 – 100 ani 100 – 120 mg/Kg / 24h