Sunt reactiile care urmaresc evidentierea prezentei sangelui in materiile fecale. Ele au la baza proprietatea hemoglobinei (component al hematiilor, prezente in sange) si a derivatilor ei de a descompune apa oxigenata. Prin aceasta proprietate peroxidazica se eleibereaza oxigen activ care oxideaza benzidina (reactivul Gregersen) , rasina sau tinctura de gaiac 2 % (reactivul Weber), sau fenoftaleina (Reactivul Mayer), imprimand o anumita culoare.
Metodele de evidentiere a hemoragiilor oculte in scaun sunt:
- Gregersen
- Weber
- Adler
acestea fiind reactii de culoare (are loc reactia hemoglobinei cu apa oxigenata din care rezulta oxigen activ si care este folosit apoi in reactii cu reactivii amintiti – culoarea imprimata in cazul de fata este culoarea albastra).
Metoda Addler este o metoda rapida. Alte metode folosite sunt: reactia cu ortotoluidina cand se obtine coloratia verde albastru si cea cu reactiv Mayer, generatoare a culorii rosu violet.
Examenul clinic al materiilor fecale pentru a evidentia prezenta sangelui ca si cele pentru evidentierea pigmentilor biliari ori a substantelor proteice se face pe portiuni mici din bolul fecal sau pe omogenizant.
Prepararea omogenizantului din materii fecale presupune amestecul unei parti din bolul fecal cu cinci parti de apa urmat de fierbere pentru a distruge oxidazele celulare, si de filtrare.
Cercetarea hemoragiilor oculte in scaun inseamna ca pacientul are obligativitatea de a nu consuma cu cel putin 4 – 5 zile inainte de analiza produse din carne sau medicamente cu fier. El trebuie sa tina un regim alimentar alb.
In mod normal sangele este absent in materiile fecale -prezenta sa indica o afectiune sangeranda a tubului digestiv:
- ulcer gastric sau duodenal
- polipi intestinali
- rectocolita ulcero-hemoragica
- neoplasm
- hemoroizi interni