Produs sanguin labil constituit esential din granulocite în suspensie în plasma, obtinut prin afereza practicata pe donator unic.

Proprietati

Principala functie a granulocitelor este fagocitoza bacteriilor.

De regula. suspensiile granulocitare sunt preparate pentru un pacient determinat si se administreaza imediat. Daca o depozitare intermediara e inevitabila, aceasta va fi facuta la +20 C – +24 C pentru maximum 24 ore. Plachetele si leucocitele pierd viabilitatea rapid la +4°C . Formeaza microagregate, care sunt prezente în cantitate considerabila deja dupa 3-4 zile de stocare a sangelui integru si mult mai mult în concentratele de globule rosii.

Aceste microagregate pot trece prin filtrele dispozitivelor de transfuzie obisnuite. Sunt susceptibile de a antrena o reducere a functiei pulmonare, obstruand capilarele pulmonare, fenomen care poate avea importanta clinica în timpul transfuziilor masive.

Extractia plachetelor în timpul prepararii produselor sanguine reduce formarea microagregatelor. De asemenea, saracirea în leucocite prin scoaterea învelisului leucoplachetar reduce frecventa reactiilor transfuzionale febrile si contribuie la obtinerea eliminarii unei mari parti a leucocitelor în caz de folosire a fibrelor prevazute pentru acest efect.

Metode de preparare

Leucofereza cu ajutorul separatorului de celule, cu centrifugare in mod continuu sau discontinuu. Pentru a îmbunatati randamentul, se recurge în mod curent la premedicatia donatorului (steroizi). Se poate îmbunatati de asemenea randamentul, adaugând un agent de sedimentare a eritrocitelor, cum ar fi hidroxietilamidon, dextran cu greutate moleculara mica sau gelatina fluida modificata.

Etichetarea

Eticheta fiecarui recipient va purta aceleasi specificatii ca si pentru CE (concentratul eritrocitar). Informatiile suplimentare ulterioare pot fi trecute pe punga sau pe recipientul ce contine unitatea ( cutie ):

  • volumul suspensiei si numarul scontat de granulocite
  • data ( ziua si ora ) prepararii
  • data (ziua si ora ) expirarii
  • indicatia ca produsul sa fie transfuzat imediat

Conservare si stabilitate

Acest preparat nu se preteaza la stocare si trebuie transfuzat cât mai repede posibil dupa prelevare. Daca nu se poate evita stocarea, perioada de conservare trebuie sa fie limitata la 24 de ore la o temperatura între +20°C si +24°C. Testarea pretransfuzionala : Aceiasi ca si pentru CE si ( în laboratoare specializate ) compatibilitatea dupa sistemul HLA.

Testarea pretransfuzionala

  • înainte de comanda – determinarea în spital CE al grupului OAB/Rh a pacientului
  • înnainte de livrarea componentului din Institutia Serviciului de sânge – OAB/Rh, anticorpilor eritrocitari al pacientului, teste de compatibilitate ( OAB/ Rh, antiglobulinic indirect Coombs, fenotipare ). La copii de vârsta pana la 4 luni adaugator se efectueaza compatibilitatea între eritrocitele donatorului si serul mamei.
  • în spital înnainte de transfuzie – proba la compatibilitate dupa grup ( OAB ) si proba cu jelatina de 10% ( Rh ) între eritrocotele donatorului si serul pacientului .

Transport

Unitatea trebuie transportata pâna la utilizator într-un recipient la o temperatura de +24°C.

Indicatii

Concentratele de granulocite pot fi utilizate la pacientii care sufera de neutropenie severa si cu soc septic dovedit, în paralel cu administrarea unui tratament antibiotic adecvat.

Precautii

Contaminarea cu globule rosii fiind importanta, se recomanda efectuarea unei probe de compatibilitate. La bolnavii imunodeprimati granulocitele trebuie expuse unei doze adecvate de radiatii ionizante înainte de transfuzie.

Efecte secundare

  • Aceiasi ca si la CE
  • supraîncarcare circulatorie
  • aloimunizari împotriva antigenelor HLA si eritrocitare
  • risc de transmitere a sifilisului, atunci când sângele total a fost conservat mai putin de 96 ore la +4° C
  • risc de contaminare virala ( hepatitâ, HIV ): se poate produce chiar dupa o selectie riguroasa a donatorilor si a testelor de depistare
  • risc, în rare cazuri, de contaminare cu protozoare ( de exemplu paludism )
  • dezechilibre biochimice în cazul transfuziilor masive, de exemplu hiperpotasemie