Clorul seric insoteste de obicei sodiul in organism deoarece este legat de acesta sub forma de clorura de sodiu (sarea de bucatarie).

De regula, clorul din organism creste sau scade concomitent cu sodiul. Clorul reprezinta cca 0,5% din greutatea corpului. Proprietatile acestui macroelement sunt urmatoarele: contribuie la formarea oaselor, a dintilor si tendoanelor; intervine in reglarea presiunii osmotice, a balantei hidrice si a echilibrului acido-bazic; contribuie la formarea acidului clorhidric, acid cu rol important in procesul de digestie ( acidifiant ); are actiune depurativa asupra ficatului; ajuta la scaderea glicemiei, la reducerea concentratiei ureei si a acidului uric din sange, ca si a nivelului colesterolului; intervine in buna desfasurare a activitatilor fizice, precum si in reducerea potentialului de efort in perioadele de odihna.

Valori normale: 345 – 395 mg/100 ml

Scaderi anormale

  • pierderi digestive
  • insuficienta renala acuta sau cronica
  • administrari de diuretice de tipul furosemidului
  • alcaloze metabolice

Cresteri anormale

  • aport salin crescut
  • deshidratari si hiperhidratari hipertone
  • nefropatii intestinale
  • intoxicatie cu acetazolamid